Cégtörténet

A Műszertechnika GMK-t 1981-ben alapította Széles Gábor és Kőszegváry András, a 2 fős társaság tevékenysége geodézia műszerek gyártása és fejlesztése volt.


1985-ben kezdett bele a cég az IBM kompatibilis PC-k forgalmazásába, melyből 1990-ben már évi 10 ezer darabot gyártott és értékesített, és ezzel magáénak mondhatta a hazai PC piac 30%-át.


A rendszerváltás és az import liberalizáció következtében a PC üzletág jelentősen zsugorodni kezdett, de ezt a piaci folyamatot még időben felismerve a Műszertechnika új tevékenységi körök kialakításába kezdett, és létrehozta a telekommunikációs, az irodatechnikai, illetve a vizuáltechnikai üzletágát, majd ennek megfelelően a cég át is alakult egy holding struktúrájú részvénytársasággá, és felvette a Műszertechnika Holding Rt. nevet.


A következő nagy ugrás 1995-re tehető, ekkor kezdett el iparvállalatok privatizációjával foglalkozni a társaság, az ipari portfolió részét ma már számos gyártási terület képviseli a járműipartól kezdve egészen az elektronikai iparig.


A Műszertechnika csoport már az 1980-as évek végén felismerte, hogy az új világgazdasági rendszerben együtt kell működnie a nagy, nemzetközi multinacionális cégekkel. Ennek eredményeképpen az elmúlt évtizedektől a mai napig több tucat nemzetközi vállalattal alakult ki beszállítói-, kereskedelmi partnerkapcsolat, és ezzel egyidejűleg az együttműködésekhez szükséges cégkultúra, jogi és idegen nyelvi infrastruktúra.


A Műszertechnika cégcsoport a Magyarországon jelenlevő nemzetközi vállalatokkal a kereskedelmi partnerségen túlmutató együttműködési lehetőségeket is keresett. A nagyobb kölcsönös elkötelezettség jegyében vegyesvállalati partnerünk volt Magyarországon több nagy multinacionális cég. Ezek közül a legjelentősebbek a következők voltak:


  • Ericsson (Svédország) – telefonközpontok gyártása és fejlesztése
  • ABB (Svájc) – hangfrekvenciás vezérlők gyártása és fejlesztése
  • IRISBUS – IVECO (Olaszország) – Ikarus autóbuszok gyártása és fejlesztése
  • Portugal Telecom (Portugália) – adatátviteli szolgáltatások - HDT

A holding mai struktúrája 2001-ben alakult ki, egymástól teljesen függetlenül kezelve az infokommunikációs vállalatokat, a gyártási tevékenységet, a pénzügyi szolgáltatásokat illetve az ingatlan portfolióhasznosítással és üzemeltetéssel foglalkozó vállalatokat.


A vállalatcsoport cégfilozófiája összecseng az elmúlt 30 év történéseivel: több lábon állás, minden egyes vállalkozás önmagában történő megítélése, és jövedelmezőségének biztosítása, valamint folytonos növekedés mind cégeken belül, mind új tevékenységek beindítása révén.


Az elmúlt években több tranzakció jelentősen megváltoztatta a cégcsoport tevékenységét. 2007-ben megvásárlásra került az IKARUSBUS Zrt. az olasz IVECO-FIAT csoporttól. Ugyanebben az évben eladásra került a Műszertechnika tulajdonában álló INFOCOM csoport. A két stratégiailag fontos lépés hatására a cégcsoport eszközállománya, nyereségessége nőtt, de árbevétele jelentősen csökkent.